For værksteder

Login til Medlemssiden

Vil du vide mere om at være AutoMester værksted?

Bliv AutoMester

Regler for vinterdæk i Europa

Reglerne for vinterdæk varierer betydeligt i hele Europa og omfatter krav vedrørende vinterdæk, pigdæk og snekæder – men i høj grad også om mønsterdybden på dine dæk.

Del på

Regler For Vinterdaek I Europa

AutoMester har taget en tur rundt på nogle af Europas mest populære ski- og vinterdestinationer. Vi starter på hjemmebanen.

1. Danmark

Vinterdæk er ikke påbudt. Pigdæk er tilladt 1/11 - 15/4 hvis de er monteret på alle hjul. Snekæder er tilladt under forudsætning af, at de ikke skader vejene.

2. Norge

Den enkelte bilist (også udenlandske turister) skal sikre sig, at bilen kan køre i vintervejr. Det betyder i praksis, at der kræves vinterdæk, når vejret tilsiger det, eller at der som minimum medbringes et sæt snekæder. Pigdæk og snekæder er tilladt fra 1/11 - mandag efter Påske. Vinterdæk skal have min. 3 mm mønster.

3. Sverige

Det er påbudt at anvende vinterdæk i perioden 1/12 - 31/3, når vejret tilsiger det. Pigdæk og snekæder er tilladt fra 1/10 - 15/4, hvis der er sne og is på vejen. Vinterdæk skal have min. 3 mm mønster.
Pr. 1/12-2019 er definitionen på et vinterdæk: Dæk mærket med snefnugsymbol (3PMSF).

4. Finland

Vinterdæk, med min. 3 mm mønster, er påbudt i perioden 1/12 - 1/3.

5. Tyskland

Loven kræver 1,6 mm, men køretøjet skal være tilpasset vejrforholdene, herunder en efter forholdene egnet dækmontering, dvs. vintervejr = vinterdæk (dæk med M+S mærkning og/eller snefnugsymbol og min. 4 mm mønster).


Gælder også for udenlandske biler. Vinterdæk produceret efter 31/12 2017 skal være mærket med snefnugsymbol, mens dæk produceret før må anvendes frem til 30/09 2024. Ved kørsel med vinterdæk, der bærer en lavere hastighedskode end bilens tophastighed, skal der i førerens synsfelt anbringes en mærkat, der angiver dækkenes max. hastighed.

6. Schweiz

Pigdæk er tilladte i perioden 1/11 - 30/4, dog ikke på motor- og motortrafikveje. Undtaget er strækningerne A13 San Bernardino tunnelen og A2 St. Gotthard tunnelen. Med pigdæk er max. hastighed 80 km/t og bilen skal bære mærkat med pigdæksymbol.
Snekæder kan være påbudt ved skiltning. Vinterdæk er ikke påbudt, men ved kørsel i sne uden vinterdæk kan der idømmes bøde.

7. Østrig

Pigdæk er tilladt fra oktober - maj, men perioden kan forlænges, hvis vejret tilsiger det. Vinterdæk, snekæder eller pigdæk er nødvendige ved kørsel i bjergområder i vinterperioden. Brug af snekæder kan være påbudt ved skiltning og snekæder skal bære typegodkendelse V5117. Vinterdæk er obligatorisk fra 1/11 - 15/4 hvis der er sne og is på vejen.

8. Frankrig

Der er ingen særlige krav om vinterdæk. Snekæder må kun bruges, når der er sne/is og kan være påbudt ved skiltning.
Pigdæk er tilladt fra lørdagen inden 1/11 til sidste søndag i marts. Max hastighed 90 km/t. Der skal klistres et pigdæksymbol bag på bilen.

9. Italien

Snekæder og pigdæk kan blive påbudt i bjergene (pigdæk er tilladt i perioden 15/11 - 15/3).
Vinterdæk og snekæder er påbudt i Val d'Aosta 15/10 - 30/4. Perioden kan forlænges, når vejret tilsiger det.

Kilde: Bridgestone

Flere tips og tricks

Trustpilot