For værksteder

Login til Medlemssiden

Vil du vide mere om at være AutoMester værksted?

Bliv AutoMester

Mød de nye grønne biler

Elbil, hybridbil, plugin-hybrid eller brintbil.

Del på

Moed De Nye Groenne Biler (1)

Den grønne omstilling er i fuld gang på bilmarkedet, og det er vigtigt at forstå forskellene mellem de miljøvenlige alternativer.

Her får du et dybdegående overblik over, hvad der gemmer sig under motorhjelmen på de nye bilmodeller.

Politisk set har der tidligere været ambitioner om 500.000 til 1 million elbiler på de danske veje inden 2030. Selvom forventningerne er blevet justeret siden, er regeringen og dens støttepartier stadig fast besluttet på at stoppe salget af alle nye diesel- og benzinbiler fra 2030.

Mange forskellige bilproducenter har introduceret nye el- og hybridbiler, og efterspørgslen efter disse biler er steget markant i Danmark i de seneste år.

Hvad er forskellen?

Skal din næste bil være eldrevet, hybrid eller noget helt tredje? Alternativerne til traditionelle benzin- og dieselbiler er mange, og de har alle miljømæssige fordele.

Fælles for alle disse biltyper er, at miljøfordele afhænger af, om den brugte strøm eller brint er produceret fra vedvarende energikilder som vindmøller, solceller eller bølgekraft. Her får du en dybdegående beskrivelse af de forskellige bilmodeller:

Elbilen
Elbilen kører på elektricitet, der kommer fra opladelige batterier. Elbilen er støjsvag, og kørslen udleder ikke CO2, hvis strømmen kommer fra alternative energikilder som vindkraft eller solpaneler. Elbiler udnytter energien mere effektivt end benzin- og dieselmotorer. Udfordringen for de første elbiler var den begrænsede rækkevidde, hvilket gjorde bilen mest velegnet til bykørsel. Moderne elbiler har dog langt større rækkevidde på en opladning. Samtidig er nettet af ladestationer udbygget. Elbilen er derfor i dag et attraktivt alternativ til benzin- og dieselbilen, også til langdistancekørsel.

Hybridbilen
Hybridbilen kombinerer motorkraft fra el med andre typer brændstof – benzin eller diesel. En hybridbil kan ikke køre langt på ren el – ofte kun op til et par kilometer. De behøver ikke oplades med et kabel, da de oplader sig selv ved opstart og ved nedbremsning. Hybridbilen bruger elmotoren, når der er tilstrækkelig energi i batteriet. Ved høje hastigheder vil bilen derfor normalt ikke køre på el. Du får altså størst glæde af hybridteknologien ved bykørsel, hvor de mange stop og start gør elmotoren overlegen i driftsøkonomi.


Plugin-hybriden

Plugin-hybriden kan som hybridbilen både køre på ren el og traditionel brændstof. Bilen oplader også sig selv, når benzinmotoren starter og når bilen bremser, men den kan også lades op fra en ladestation eller i nødstilfælde fra en stikkontakt. Derfor kan du bruge plugin-hybrid som en elbil over en vis distance. De nuværende pluginhybrider kan typisk køre mellem 15 og 60 km på en fuld opladning.

Den biltype kører altså på el, så snart der er nok energi på batteriet til fremdrift. Derefter vil den fungere som en hybridbil, hvor den kører både på brændstof og el.

Plugin-hybridbilen klarer altså både bykørsel, landevejskørsel og motorvejskørsel – og giver mulighed for at køre på el over lidt længere distancer. Den har dog en relativ høj vægt, fordi den både har forbrændingsmotor, elmotor samt et relativt stort batteri.


Brintbilen

Brintbilen bruger brint som brændstof. Bilen drives af en elektrisk motor, der får sin strøm fra en brændselscelle i stedet for et batteri. Derved skal bilen ikke lades op, men tankes med brint fra en brinttankstation. Det tager kun tre minutter at tanke op, og bilen kan køre op til 600 kilometer på en tank. Miljømæssigt er brintbilen et stærkt alternativ, da produktionen af brint kun udleder strømmen, som motoren bruger, samt vand og varme. Til gengæld bruges der energi. Hvis det lykkes at få brintproduktionen drevet af vedvarende energikilder såsom vindmøller, solceller eller bølgekraft, vil teknologien være CO2-neutral. Blandt andet derfor anses brintbilen som et godt bud på fremtidens bybil. Danmark er det første land i verden med et landsdækkende netværk af brinttankstationer, men i store dele af verden er de mindre udbredte.

Vi er klar!

Hos AutoMester efteruddanner vi løbende vores mekanikere, så uanset om du vælger el, hybrid, plugin-hybrid eller brint. Vi er her for at hjælpe dig med din miljøvenlige bil.

Book tid ved dit nærmeste værksted

Book tid
Book Tid Large 2X

Flere tips og tricks

Trustpilot