Kolde facts om vinterdæk

januar 15, 2019
Del på:

På snedækkede og isglatte veje er vinterdæk bilens vigtigste sikkerhedsudstyr – men der er faktisk mange gode grunde til at skifte til vinterdæk, allerede når temperaturen kommer under ca. 7 grader.

Dækkene er den eneste forbindelse mellem din bil og vejen. Fire stykker gummi på størrelse med en håndflade hver er alt, der står mellem dig og en potentiel livstruende situation. Derfor skal du sørge for, at dine dæk passer til temperatur og vejr.

Bremselængde på sne

 

Ikke lovkrav – men sund fornuft

I Danmark er brug af vinterdæk ikke et lovkrav. Med en stribe milde vintre i træk overvejer du sikkert, om det overhovedet er nødvendigt at skifte til vinterdæk. Det er længe siden, at vi danskere har oplevet store sne-mængder og ekstrem kulde.

Spørgsmålet er relevant, men fagfolkene på området er stort set enige. Sommerdæk er tilpasset sommerkørsel og vinterdæk er, som navnet antyder, designet til kørsel om vinteren. Helårsdæk er et kompromis mellem 2 meget forskellige dæktyper – og et brugbart alternativ, hvis du ikke er afhængig af din bil hver dag året rundt. AutoMester anbefaler dog brug af vinterdæk til dig, der bruger bilen dagligt i den kolde årstid – og det samme gør eksempelvis FDM.

 

 

Mønsteret er vigtigt – men der er mere!

”Vinterdæk klarer sig bedre ved lave temperaturer og sne og is på grund af kombinationen af særlige slidbanemønstre, dybere mønsterdybde og måske vigtigst af alt, gummiblandinger, som forbliver bløde selv ved de laveste vintertemperaturer,” forklarer Jesper Sørensen. ”I takt med at temperaturen falder, bliver gummiet i almindelige dæk hårdere og mindre fleksibelt, og det påvirker bremseevnen og vejgrebet i sving og kurver.”

Hvis du er i tvivl om, hvor lidt vejgreb din bil har ved brug af sommerdæk under vinterkørsel, så kan du se de målte bremselængder i skemaet her på siden.

At køre på sommerdæk i vinterføre skaber unødig risiko for dit eget og dine medtrafikanters liv. En undersøgelse foretaget af dækimportørforeningen i januar 2018, omfattede 7.133 biler på 31 offentlige parkeringspladser over hele landet. Undersøgelsen viste, at 11% af bilisterne stadig kørte med sommerdæk i januar måned.

 

Hvornår skal der skiftes?

Tommelfingerregel: Skift til vinterdæk, når du stiller uret til vintertid eller når temperaturen kommer under ca. 7 grader, for allerede her bliver sommerdækkene for hårde og stive – hvilket giver dårligere vejgreb og forøget bremselængde. 

 

Personlig rådgivning og dækhotel

Få en snak med din lokale AutoMester om det bedste valg af dæk til netop dine kørselsbehov og book en tid til skift af dine dæk. Dermed undgår du ubehagelige overraskelser, når temperaturen pludselig falder. Har du ikke plads til dine sommerdæk derhjemme – så har flere AutoMester værksteder dækhotel, hvor dine dæk kan holde vinterferie.

Tags: DækTipsSikkerhed
Del på:
Populære blog artikler
Populære tags