For værksteder

Login til Medlemssiden

Vil du vide mere om at være AutoMester værksted?

Bliv AutoMester

Hvad betyder advarselslamperne i bilen?

Når du kører i din bil, er det vigtigt at være opmærksom på de advarselslamper, der kan lyse på instrumentbrættet.

Del på

Adobestock 270249393

Advarselslamper i din bil - Hvad betyder de, og hvad skal du gøre?

Når du kører i din bil, er det vigtigt at være opmærksom på de advarselslamper, der kan lyse på instrumentbrættet. Selvom alle lamper ikke nødvendigvis indikerer alvorlige problemer, er det afgørende at forstå deres betydning og handle i overensstemmelse hermed. Advarselslamperne kan have forskellige farver, som angiver deres betydning:

Rød lampe – Stop! Hvis en rød advarselslampe lyser, indikerer det en alvorlig fejl, og du bør straks trække til siden. Kontakt enten autohjælp eller dit værksted for at få fejlen udbedret.

Gul lampe – Tag handling! Hvis du ser en gul advarselslampe, er der en mindre alvorlig fejl. Undersøg fejlen ved hjælp af din instruktionsbog eller kontakt dit værksted, når du når frem.

Grøn lampe – Kræver ingen handling! Grønne advarselslamper giver blot nyttig information, som ikke kræver øjeblikkelig handling.

Her er en oversigt over nogle af de mest almindelige advarselslamper og deres betydning:

Bremser

Bremser: Lyser dette symbol, kan det betyde, at din bil enten har lav bremsevæske eller slidte bremser. I nogle tilfælde kan håndbremsen også være trukket. Kontakt dit værksted, hvis lampen fortsætter med at lyse, selv efter at du har kontrolleret håndbremsen. Læs mere om, hvordan du opdager bremsefejl i tide.

Batteri

Batteri: Hvis batterisymbolet lyser, kan der være en fejlfunktion i batteriet, eller batteriet kan være afladet. Dette kan skyldes en ikke-fungerende generator eller strømforsyningsproblemer. Sluk elektronisk udstyr som radio og aircondition, før du kører til værkstedet.

Olie

Olie: Lyser olielampen, er der enten lavt olietryk eller mangel på motorolie. For lidt olie kan forårsage store skader på motoren. Stop bilen, træk til siden og mål olieniveauet efter 10 minutter. Husk at bruge den korrekte motorolie til din bil.

Dæktryk

Dæktryk: Dette symbol indikerer, at dæktrykket er forkert. Forkert dæktryk kan føre til ujævnt slid på dækkene, længere bremselængde og øget brændstofforbrug. Kontroller dæktrykket i alle dæk og justér det efter behov, evt. med hjælp fra dit værksted.

Kølervæske

Kølervæske: Kølervæskesymbolet angiver, at motorens temperatur er for høj, eller at kølervæsken er lav. Stop bilen, træk til siden og undgå potentielle motorskader. Kontakt dit værksted, og kontroller også kølervæskeniveauet selv.

ABS

ABS (Anti Block System): Lyser ABS-symbolet, er der en fejl i bilens ABS-system. I de fleste tilfælde fungerer bremserne stadig, men uden ABS. Kør til dit værksted for undersøgelse og reparation.

ESP

ESP (Anti-skrid): Dette symbol indikerer, at stabiliseringsprogrammet er aktiveret, normalt på grund af vådt eller glat underlag. Undgå nødopbremsning og nedsæt farten ved at frigive speederen.

Airbag

Airbag: En advarselslampe for airbag eller selestrammer indikerer en fejl i disse sikkerhedssystemer. I visse tilfælde kan det også udløses af en autostol på forsædet.

Sikkerhedssele

Sikkerhedssele: Symbolet vises, hvis en eller flere passagerer ikke har spændt sikkerhedsselen. Det forsvinder, når alle passagerer har påspændt selen.

 

Ud over disse advarselslamper kan der være andre, der lyser, når for eksempel brændstofniveauet er lavt eller fjernlys er tændt. Det er vigtigt at forstå betydningen af disse lamper og reagere i overensstemmelse hermed for at sikre sikker kørsel.

Flere tips og tricks

Trustpilot