Hvad betyder advarselslamperne i bilen?

april 03, 2023
Del på:Alle biler er udstyret med forskellige advarselslamper, som man skal være opmærksom på, når de lyser.

Det er dog ikke alle, som nødvendigvis indikerer, at der er noget alvorligt galt. Det kan dog blive ganske alvorligt, hvis man helt ignorerer lamperne og ikke sætter sig ind i, hvad de betyder og gør noget ved det.

Lyser de rødt, gult eller grønt?

Det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken farve advarselslampen i bilen har. Se herunder hvad farverne betyder, og hvad du skal gøre, hvis du ser advarselslamper lyse rødt, gult eller grønt.

  Rød – Stop!
Du bør holde ind til siden, så snart det er muligt. Rød lampe indikerer, at der er en alvorlig fejl. Kontakt autohjælp eller dit værksted med det samme.

  Gul – Tag handling!
Du bør undersøge fejlen. Gul lampe indikerer, at der er en mindre alvorlig fejl. Undersøg fejlen i instruktionsbogen eller kontakt dit værksted, når du kommer hjem.

  Grøn – Kræver ingen handling!
Grøn lampe indikerer blot information, som er nyttig for dig at vide.

 
Hvad er betydningen af bilens advarselslamper?

I bilens instruktionsbog finder du en oversigt over alle advarselslamperne for din bilmodel. Herunder har vi samlet en beskrivelse af de mest benyttede.

 

Bremser
Lyser dette symbol, er der enten lav bremsevæske eller bremserne er nedslidte. Håndbremsen kan i nogle tilfælde også være trukket. Ring til dit værksted, hvis lampen fortsætter med at lyse, når du har kontrolleret håndbremsen først. Du kan på AutoMesters blog også se mere om, hvordan du opdager bremsefejl i tide.

  Batteri
Lyser dette symbol, er der enten en fejlfunktion eller batteriet er løbet tør. Det kan skyldes, at generatoren ikke virker eller problemer med strømforsyningen.
Slå elektronisk udstyr fra som radio og aircondition, inden du kører til dit værksted.

  Olie
Hvis dette symbol lyser, er der enten lavt olietryk eller bilen mangler motorolie. Hvis der er for lidt olie på bilen, risikerer du store skader på motoren. Stop bilen og hold ind til siden – efter 10 min. kan du måle oliestanden i bilen og evt. fylde ny motorolie på. Husk at det er ekstremt vigtigt at påfylde den motorolie, som passer til netop din bil.

  Dæktryk
Her indikeres forkert dæktryk. Det kan give et skævt slid på dækket og dermed en længere bremselængde og større brændstofforbrug. Du bør derfor kontrollere trykket i alle dæk og få det reguleret. Det kan dit værksted hjælpe med.

  Kølervæske
Dette symbol indikerer, at temperaturen i motoren enten er for høj eller, at bilen mangler kølervæske. Stop bilen hvis symbolet lyser rødt og hold ind til siden for at undgå unødvendige motorskader. Kontakt herefter dit værksted. Du kan også selv kontrollere bilens kølervæskeniveau for at se, om den mangler kølervæske. 

  ABS (Anti Block System)
Der en fejl med bilens ABS-system. Det kan også skyldes, at der er en fejl på ESP-funktionen. I de fleste tilfælde virker bremserne stadig, men sandsynligvis uden hjælp fra ABS. Kør derfor til dit værksted og få det undersøgt og udbedret. 

  ESP (Anti-skrid)
Lyser dette symbol, er stabiliseringsprogrammet aktivt. Det kan skyldes, at der enten er vådt eller glat underlag under bilen. Undgå derfor nødbremsning, tag i stedet foden fra gaspedalen for at sænke farten.

  Airbag
Her indikeres, at der enten er fejl med bilens airbag eller selestrammer. I nogle tilfælde kan det også skyldes en barne-autostol på forsædet.

 

Sikkerhedssele
En eller flere passagerer har ikke spændt sikkerhedsselen. Symbolet forsvinder så snart, alle passagerer har sele på. 

 

Udover advarselslamperne, er der også en del andre lamper, der kan lyse. Eksempelvis når bilen mangler brændstof, når de lange lys er tændt osv. Det er blot vigtigt at være opmærksom og reagere, hvis instrumentbrættet lyser med diverse lamper, så du kan køre sikkert videre. 

Tags: Tips
Del på:
Populære blog artikler
Populære tags