Hotte tips til kolde dage
Det danske vintervejr er, trods meteorologernes anstrengelser, mildt sagt uforudsigeligt. Mens vores naboer i den nordlige del af Skandinavien begynder at tænke i snekæder, pigdæk og motorvarmere – er det nogle lidt mere nuancerede udfordringer, der møder danske bilejere.
Uanset om vi får sne og frost i den kommende vinter, eller om den bare bliver fugtig og mild, kan en smule forberedelse sørge for, at du og din bil kommer bedst muligt igennem den kolde årstid.
En kold vinter med frost og kulde sætter naturligvis mest fokus på gode vinterdæk – mens den milde vinter ofte betyder større problemer med fugt, kondens og rust. Her får du en stribe tips til vinterklargøring.
Spænding i hverdagen
Et fuldt opladet batteri er din bedste sikring mod en modløs og afkræftet motor. Få kontrolleret batterispændingen inden vejret bliver rigtig koldt. Mange biler kører rundt med et batteri, der kun er 50-70% opladet, og kapaciteten falder generelt i takt med temperaturen. Vinterhalvåret betyder nemlig et ekstra stort strømforbrug til lys, elruder, ventilationsanlæg, sædevarme og vinduesviskere. Derfor er det vigtigt at få tjekket, at batteriet er i topform, at kabelforbindelserne til batteriet er rene – og at generatorens drivrem er korrekt justeret og uden revner.
Slædehundekoldt
Det er selvfølgelig vigtigt, at kølervæsken er frostsikret. Hvis vi får en hård vinter, bør kølesystemet være beskyttet til mellem 25 og 35 minus grader.
Klart udsyn
Vinduesviskerne skal sikre dit udsyn. Det er selvfølgelig altid vigtigt, men i praksis er der mere brug for viskerne og mere slitage på dem om vinteren. Vejsnavs og salt og eventuelt sne kan genere. Beskidte ruder kan i kombination med en lav vintersol gøre det meget vanskeligt at orientere sig. Frost og rim kan også let beskadige gummiet på viskerbladene. Sørg for at dine viskerblade er i orden. Det koster meget lidt, set i relation til sikkerhedsgevinsten.
Reparation og forsegling af småskader
Lakken beskytter bilens karosseri på de synlige dele. En grundig rengøring og vask, gør det lettere at opdage eventuelle lakskader. Sørg for at få skaderne udbedret med en lakstift og en efterfølgende voksbehandling og lakforsegling. Det kan altid bedre betale sig at forebygge ved at reparere småskader end at helbrede en hårdt korrosionsangrebet bil.
Rustbeskyttelse og vask
Dansk vintervejr med temperaturer der svinger op og ned omkring frysepunktet, giver optimale betingelser for rustangreb på bilens karrosseri. Salt, fugt og kondensvand hører med til dagens orden. En rustbeskyttende undervognsbehandling er en god sikring mod korrosion og skal fornys regelmæssigt. Hvor tit det skal gøres afhænger af bilmodel, bilens alder, brug og stand. Hyppig bilvask og undervognskyl fjerner naturligvis også salt og snavs.
Vintertjek hos din lokale AutoMester
Mere end 400 AutoMestre over hele landet er klar til at tage imod dig og din bil – så I kan køre vinteren i møde, uden unødige forhindringer. Kig indenfor.