For værksteder

Login til Medlemssiden

Vil du vide mere om at være AutoMester værksted?

Bliv AutoMester

AutoMester dækguide

Behøver jeg at skifte dæk efter årstiden? Hvornår er et dæk for gammelt? Hvorfor slides dæk hurtigere på en elbil? Få svar på disse spørgsmål i AutoMesters dækguide.

Del på

Automesters Daekguide

Vinterdæk, sommerdæk eller helårsdæk?

I Danmark bliver vinteren mere og mere våd og blæsende, og den hvide, frostklare kulde er sjælden. Dette får mange bilister til at stille spørgsmålstegn ved nødvendigheden af at skifte mellem vinter- og sommerdæk. Er helårsdæk måske en fornuftig løsning?

Det korte svar er, at hvis du bruger din bil dagligt, er skiftet mellem vinter- og sommerdæk den bedste beslutning. Det handler ikke kun om mønsteret på dækkene. Gummiblandingen i vinter- og sommerdæk er tilpasset til de skiftende vejforhold.

Vinterdæk klarer sig bedre, når temperaturen falder under 7 grader. Dette skyldes deres specielle slidbanemønster, dybere mønster og især den bløde gummi, der bevarer sin elasticitet ved lave vintertemperaturer. Dette resulterer i bedre vejgreb og markant kortere bremselængde.

Sommerdæk er derimod lavet af en hårdere gummiblanding, der ikke bliver for blød på varme sommerdage. Dette sikrer optimalt vejgreb om sommeren og reducerer dæksliddet betydeligt.

Helårsdæk er derfor et kompromis mellem to meget forskellige dæktyper. Derfor kan de hverken sikkerhedsmæssigt eller i forhold til dækslid nå op på samme høje niveau som årstidsdækkene. Hvis du har et begrænset kørselsbehov og er i stand til at blive hjemme, når vejrforholdene er udfordrende, er helårsdækket et brugbart alternativ.

Har dine dæk en udløbsdato? Og hvordan kontrollerer du deres alder?

Officielt er der ingen fastsat udløbsdato for bilens dæk. Men dæk mister gradvist deres elastiske egenskaber og bliver stive med alderen, hvilket går ud over deres sikkerhed. Som en tommelfingerregel bør dæk helst ikke være ældre end 5-6 år. På dækkets yderside finder du en dato, der er angivet med et såkaldt DOT-mærke. Mærket består af fire cifre, hvor de første to cifre angiver ugenummeret, og de sidste to cifre angiver året. For eksempel betyder "5008", at dækket blev produceret i uge 50 i år 2008. Er du i tvivl om alderen og tilstanden på dine dæk, kan din lokale AutoMester hjælpe med rådgivning.

Dæk og slid på elbiler: Sådan beskytter du dine dæk

Dæk udgør en betydelig investering for din bil, især hvis du ejer en elbil. Det er derfor afgørende at forstå, hvordan du kan minimere dækslid. En simpel, men effektiv måde at gøre dette på er ved at skifte mellem sommer- og vinterdæk, hvilket markant reducerer dæksliddet. Elbilejere bør være særlig opmærksomme på dette, da elbiler ofte har øget dækslid i forhold til traditionelle køretøjer.

Nogle essentielle råd om dæk og elbiler fra Bridgestones tekniske chef, Jesper Sørensen:

  • Elbiler har længere serviceintervaller – men det er stadig vigtigt at få kontrolleret sine dæk regelmæssigt. Det kan belejligt finde sted, når der alligevel skiftes mellem vinter- og sommerdæk.
  • Elbiler er generelt tungere og har stor motorkraft. Derfor er det endnu vigtigere med det optimale vejgreb, som kun vinter- og sommerdæk giver.
  • Elbiler har begrænset rækkevidde.  Reducerer du rullemodstanden, får du flere kilometer. Vælg kvalitetsdæk der har lav rullemodstand, men samtidig sikkerhed på højeste niveau.
  • Forkert dæktryk påvirker sikkerhed og holdbarhed negativt og giver større rullemodstand og kortere rækkevidde.
  • Elbilens større vægt og store accelerationskraft påvirker også slitagen på dæk, og der kan være stor forskel på, hvordan slitage fordeles mellem for- og bagaksel. Endnu en årsag til at besøge sit værksted - også mellem serviceintervallerne.

Bridgestone introducerer dæk med EV-mærkning

El- og hybridbiler stiller særlige krav til dækkene. Derfor har Bridgestone introduceret et EV-mærke på dæk til el- og hybridbiler. EV-mærket er resultatet at flere års fokuseret udviklingsarbejde med brug af en række nytænkende teknologier, der sikrer optimale egenskaber både sikkerhedsmæssigt og i forhold til rullemodstand. Samtidig er EV-dæk udviklet og produceret med særlig omtanke for miljøet.

Flere tips og tricks

Trustpilot