AutoMester dækguide

april 04, 2022
Del på:

AutoMesters Dækguide

Behøver jeg at skifte dæk efter årstiden? Hvornår er et dæk for gammelt? Hvorfor slides dæk hurtigere på en elbil? Få svar på disse spørgsmål i AutoMesters dækguide.


Skift mellem vinter- og sommerdæk? - eller blot helårsdæk?

Den danske vinter er efterhånden mere våd, blæsende og grå end frostklingende hvid. Derfor er det ikke så mærkeligt, at mange bilister overvejer, om det overhovedet er nødvendigt at skifte mellem vinter- og sommerdæk. Er helårsdækket ikke et godt alternativ?

Det korte svar er, at har du et dagligt kørselsbehov, er skift mellem vinter- og sommerdæk den bedste løsning. Det handler ikke kun om dækmønster. Gummiblandingen i sommerdæk og vinterdæk er nemlig også tilpasset vejret.

Vinterdæk klarer sig bedre, når temperaturen kommer under 7 grader delvist på grund af deres kombination af særlige slidbanemønstre, større mønsterdybde, men måske vigtigst af alt gummiblandingen, som forbliver blød selv ved de laveste vintertemperaturer. Det giver det bedste vejgreb og en markant kortere bremselængde.

Sommerdæk er derimod lavet af en hårdere gummiblanding, så gummiet ikke bliver for blødt på varme sommerdage. Det giver det bedste vejgreb i sommertiden og det reducerer dækslid betragteligt.

Helårsdæk er derfor et kompromis mellem to meget forskellige dæktyper. Derfor kan de hverken sikkerhedsmæssigt eller i forhold til dækslid nå op på samme høje niveau som årstidsdækkene. Hvis du har et begrænset kørselsbehov og er i stand til at blive hjemme, når vejrforholdene er udfordrende, er helårsdækket et brugbart alternativ.


Har dæk en udløbsdato? - og hvordan finder du dets alder?

Officielt er der ingen udløbsdato på bildæk, men et dæk bliver mørnet og stift med alderen og mister dermed sine sikkerhedsmæssige egenskaber. En tommelfingerregel er, at et dæk helst ikke skal blive ældre end 5-6 år. Du kan selv tjekke alderen på dine dæk. På ydersiden af dækket er angivet, hvornår dækket er produceret med det såkaldte DOT-mærke. Mærket består af 4 cifre, hvor de 2 første angiver ugenummer og de to sidste årstal. Eksempel: 5008 betyder, at dækket er fremstillet i uge 50 år 2008. Er du i tvivl om alderen og tilstanden på dine dæk, kan din lokale AutoMester hjælpe med rådgivning.


Dækslid - især på elbiler

Dæk er dyre sliddele på din bil. Derfor er der god økonomi i at forsøge at reducere dækslid. Skift mellem sommer- og vinterdæk reducerer, som allerede nævnt, dækslid betragteligt. For dig der kører elbil, er det ekstra vigtigt. Der er nemlig et større dækslid på elbiler end på konventionelt drevne køretøjer. Her får du et par gode råd om dæk og elbiler fra Bridgestones tekniske chef Jesper Sørensen:

  • Elbiler har længere serviceintervaller – men det er stadig vigtigt at få kontrolleret sine dæk regelmæssigt. Det kan belejligt finde sted, når der alligevel skiftes mellem vinter- og sommerdæk.
  • Elbiler er generelt tungere og har stor motorkraft. Derfor er det endnu vigtigere med det optimale vejgreb, som kun vinter- og sommerdæk giver.
  • Elbiler har begrænset rækkevidde.  Reducerer du rullemodstanden, får du flere kilometer. Vælg kvalitetsdæk der har lav rullemodstand, men samtidig sikkerhed på højeste niveau.
  • Forkert dæktryk påvirker sikkerhed og holdbarhed negativt og giver større rullemodstand og kortere rækkevidde.
  • Elbilens større vægt og store accelerationskraft påvirker også slitagen på dæk, og der kan være stor forskel på, hvordan slitage fordeles mellem for- og bagaksel. Endnu en årsag til at besøge sit værksted - også mellem serviceintervallerne.


Bridgestone introducerer dæk med EV-mærkning

El- og hybridbiler stiller særlige krav til dækkene. Derfor har Bridgestone introduceret et EV-mærke på dæk til el- og hybridbiler. EV-mærket er resultatet at flere års fokuseret udviklingsarbejde med brug af en række nytænkende teknologier, der sikrer optimale egenskaber både sikkerhedsmæssigt og i forhold til rullemodstand. Samtidig er EV-dæk udviklet og produceret med særlig omtanke for miljøet.

Bridgestone EV-mærkning

Tags: Dæk
Del på:
Populære blog artikler
Populære tags