For værksteder

Login til Medlemssiden

Vil du vide mere om at være AutoMester værksted?

Bliv AutoMester

Parkeringsregler for elbiler

Sådan navigerer du i reglerne som elbilist og undgår parkeringsbøder

Del på

Adobestock 629801709

Det kan måske virke som lidt af et parkeringskaos, når elbilen skal parkeres i både det offentlige og private.

Derfor har vi samlet nogle af de hyppigste p-regler og skiltninger, så du nemmere kan navigere rundt på de danske p-pladser og undgå en dum p-bøde.

Offentlige parkeringspladser

Spotter du et skilt med et P, der er blåt, så betyder det, at du er på en offentlig parkeringsplads. Her skal du bare følge de gængse parkeringsregler.

Forbeholdt elbiler og hybridbiler

Får du øje på et P-skilt med enten en stikprop ved siden af P'et eller på en separat undertavle, så betyder det, at pladsen er forbeholdt elbiler eller hybridbiler.

Men, det betyder faktisk ikke, at der er krav om opladning. Derfor kan sagtens parkere lovligt foran en ladestander uden at lade din bil. Men mange vil nok betragte det som god ladeskik at lade være.

Forskellige regelsæt afhængigt af kommune

Parkeringsreglerne er landsdækkende, men den enkelte kommune bestemmer faktisk selv, hvordan de vil skilte ved ladestandere. De kan også vælge, om elbiler parkerer gratis på kommunens P-pladser, som det f.eks. har været i Københavns Kommune.

Tjek din kommunes parkeringsbekendtgørelser på Vejdirektoratets hjemmeside.

Tidsbegrænsning

Tidsbegrænsning gælder også tit på pladser for elbiler, så husk at sætte din P-skive. Tidsbegrænsningen er med til at sikre, at der ikke er nogen, der spærrer en ladestander i dagtimerne, men ofte gælder tidsbegrænsningen ikke i aften- og nattetimerne.

Krav om opladning

Hold øje med om der er en undertavle, hvor der står ”opladning”, for så er det ensbetydende med at bilen skal være sluttet til ladestanderen. Ellers ender du med en p-bøde.

Private parkeringspladser

Vær ekstra opmærksom, hvis skiltningen sort! Så er du nemlig kørt ind på en privat parkeringsplads, og her gælder der tit flere regler end på de offentlige.

Det kan f.eks. både være et krav, at du skal stille din p-skive og sætte din bil til en ladestander.

Læs også for en god ordens skyld både skiltet ved ladestanderne og den overordnede tavle, som sidder ved indkørslen til parkeringspladsen/-huset, så du sikrer dig, at der er tjek på betalingsreglerne.

Et lille tip: Hold øje med stikproppen

Hold godt øje med symbolet for stikproppen, når du leder efter en ladestation eller parkeringsplads. Dette indikerer, at pladsen er lavet til elbiler og hybridbiler. Hvis der ikke er en stikprop eller anden skiltning, der reserverer pladsen til elbiler, så må brændstofbiler gerne parkere foran en ladestander.

Flere tips og tricks

Trustpilot