For værksteder

Login til Medlemssiden

Vil du vide mere om at være AutoMester værksted?

Bliv AutoMester

Kolde facts om vinterdæk

På snedækkede og isglatte veje er vinterdæk bilens vigtigste sikkerhedsudstyr – men der er faktisk mange gode grunde til at skifte til vinterdæk, allerede når temperaturen kommer under ca. 7 grader.

Del på

Kolde Facts Om Vinterdaek

Dækkene er den eneste forbindelse mellem din bil og vejen.

Fire stykker gummi på størrelse med en håndflade hver er alt, der står mellem dig og en potentiel livstruende situation. Derfor skal du sørge for, at dine dæk passer til temperatur og vejr.

Illustration Bremsetest

Ikke lovkrav – men sund fornuft

I Danmark er brugen af vinterdæk ikke lovpligtig, men med flere milde vintre i træk melder spørgsmålet sig: Er det overhovedet nødvendigt at skifte til vinterdæk? 

Spørgsmålet er relevant, men fagfolkene på området er stort set enige. Sommerdæk er tilpasset sommerkørsel og vinterdæk er, som navnet antyder, designet til kørsel om vinteren. Helårsdæk er et kompromis mellem 2 meget forskellige dæktyper – og et brugbart alternativ, hvis du ikke er afhængig af din bil hver dag året rundt. AutoMester anbefaler dog brug af vinterdæk til dig, der bruger bilen dagligt i den kolde årstid – og det samme gør eksempelvis FDM.

Mønsteret er vigtigt – men der er mere!

”Vinterdæk klarer sig bedre ved lave temperaturer og sne og is på grund af kombinationen af særlige slidbanemønstre, dybere mønsterdybde og måske vigtigst af alt, gummiblandinger, som forbliver bløde selv ved de laveste vintertemperaturer,” forklarer Jesper Sørensen. ”I takt med at temperaturen falder, bliver gummiet i almindelige dæk hårdere og mindre fleksibelt, og det påvirker bremseevnen og vejgrebet i sving og kurver.”

Hvis du er i tvivl om, hvor lidt vejgreb din bil har med sommerdæk i vintervejr, kan du tjekke de målte bremselængder i skemaet her på siden.

At køre med sommerdæk om vinteren indebærer unødig risiko for både dig selv og dine medtrafikanter. En undersøgelse foretaget af dækimportørforeningen i januar 2018, omfattede 7.133 biler på 31 offentlige parkeringspladser over hele landet. Undersøgelsen afslørede, at 11% af bilisterne stadig kørte med sommerdæk i januar måned.

Hvornår skal der skiftes dæk?

En god tommelfingerregel er at skifte til vinterdæk, når du stiller uret til vintertid eller når temperaturen kommer under cirka 7 grader. Allerede ved denne temperatur bliver sommerdækkene for hårde og stive, hvilket resulterer i dårligere vejgreb og længere bremselængde.

Personlig rådgivning og dækhotel

Få en snak med din lokale AutoMester om det bedste valg af dæk til netop dine kørselsbehov og book en tid til dækskifte. Flere AutoMester-værksteder tilbyder også dækhoteller, hvor dine dæk kan opbevares sikkert i vintermånederne, hvis du mangler plads til dem hjemme.

Flere tips og tricks

Trustpilot