82% af alle bilulykker i Europa sker under dårlige vejrforhold

november 30, 2017
Del på:

Opdateret.

Vinteren er over os og det er mørkt, både når vi er på vej til arbejde og på hjemturen. Vi skal huske alt omkring om lys og vinterdæk til bilen.

Mørket giver en del udfordringer for dig som bilist. Den, bogstaveligt talt, helt iøjnefaldende ulempe er, at manglen på lys gør det sværere at se forhindringer forude.

Men manglen på lys gør dig også døsig og mindre agtpågivende. Alt i alt betyder det, at dårligt lys forøger risikoen for uheld.

Heldigvis arbejdes der konstant på at udvikle mere effektive teknologier og produkter til oplysning af de mørke vinterveje. I denne artikel giver vi et par gode råd om belysning og tager et kig på mulighederne.


Fakta om lys

En omfattende undersøgelse viser, at 82% af alle bilulykker i Europa sker under dårlige vejrforhold - 60% af dem er om natten og 22% i dagslys.

Lysbehov stiger med alderen. Hornhinderne bliver mørkere og dermed stiger behovet for mere lys. Efter 50 års alderen mangedobles lysbehovet i forhold til, hvad det er i 20’erne.

 

Halogen, xenon eller LED

Engang var H4 pærer stort set enerådende bag bilens forlygteglas, og det er stadig den mest brugte lyskilde. Men der er kommet nye teknologier til. Alle har deres fortrin og ulemper.

 

Halogen

Halogen teknologien er ældst. Den første H1 lampe blev udviklet af Philips i 1966, men udviklingen stoppede naturligvis ikke der. I dag hedder halogenpærer H4 og H7 pærer. Meget kort fortalt leverer en H7 pære en væsentlig større lysmængde end H4 pæren (henholdsvis 1500 og 1000 lumen). Lumen er dog ikke alt, men er blot et udtryk for, hvor meget lys der kommer ud af lyskilden. Der er mange andre faktorer, der spiller ind. For at få meget lys på vejen gælder det om at styre lyset ved hjælp af reflektorer –uanset om det handler om halogen-, xenon-, eller LED-forlygter.

Halogenteknologien er blevet væsentlig forbedret gennem årene – og der er stor forskel på lysudbytte, lysfordeling og holdbarhed på et så tilsyneladende enkelt produkt som en H7 pære. Eksempelvis giver Philips X-tremeVision ca. 10% mere lys på vejen end den næstbedste tilsvarende lyskilde på markedet.

Philips X-tremeVision + 130% er en af de klareste lyskilder, du kan købe. Den giver op til 130% mere klart lys og en kraftig lyskegle på op til 130 meter. Dette hjælper dig til at se forhindringer og potentielle farer tidligere end nogen anden halogen lyskilde. Faktisk kan du med Philips X-tremeVision se op til 45 meter længere. Ved hastigheder omkring 60 kilometer i timen giver det godt 2 sekunders længere reaktionstid. Vigtige sekunder, der kan redde menneskeliv.

En anden og måske endnu mere imponerende løsning er Philips WhiteVision, der udkonkurrerer enhver blå halogen- autolyskilde på markedet. Hvidt lys med en farvetemperatur på 4300 kelvin, betyder, at din lyskegle giver en bedre refleksion fra vejstriber og skilte. Hvidere lys holder dig agtpågivende om natten og giver en mere komfortabel og sikker kørsel i mørket. Med en farvetemperatur som xenonlys og Philips’ 3. generation coating-teknologi er WhiteVision det ultimative valg til opgradering af dine bilforlygter.

 

Xenon

Xenon er en anden og nyere teknologi, der er i stand til at give et meget klarere nattesyn. Xenon lyskilder giver et fantastisk lys, og nogle nye biler leveres med xenon lyskilder. Til gengæld er det dyrt og vanskeligt, at montere xenon på andre biler. Det er dog helt sikkert en teknologi, der er i hurtig udvikling. Blandt andet i form af xenon-forlygter, der gør det muligt at lyse hele vejen op, uden at de forankørende bliver blændet. Det betyder, at man kører med det lange lys tændt hele tiden. Lygten kan klappe et lille spjæld ned, der skærmer for lyset i det område, hvor der er andre biler. I Danmark betyder høje afgifter, at det bliver meget dyrt at få installeret de bedre lygter trods den store sikkerhedsgevinst. Xenonlyskilder har en kortere levetid end eksempelvis halogen lamper.

 

LED

LED står for Light Emitting Diode, og er altså en diodelyskilde. En kraftig LED-diode udsender ca. 90-100 lumen/watt. Ved at kombinere mange dioder kan man få en imponerede lysudladning. En LED-lyskilde har en brugslevetid på 10.000-30.000 timer – altså meget længere end andre lyskilder. Nogle nye biler leveres med LED lys.

Hvis du selv ønsker at bruge LED lyskilder i en bil, hvor det ikke er standardudstyr, må de kun anvendes til instrument- og kabinebelysning. De må ikke monteres i for- eller baglygter, blinklys osv. Det er indtil videre kun originalmonterede LED-forlygter, der er omfattet af ECE-regulativet (europæisk testnorm), da brug af eftermonterede LED-lyskilder i forlygter er ulovlig.

 

Spørg din lokale AutoMester

Spørg din lokale AutoMester til råds. Uanset hvilken bil du kører i, er det vigtigt at vælge pærer, der er beregnet til de lygter, der sidder på din bil. Alle lygter er designet til en bestemt form for pære og blander man teknologierne, bliver resultatet ofte ret tilfældigt.

Er du i tvivl om, hvilken lyskilde der passer til din bil og dine kørselsbehov, så kig ind til din lokale AutoMester og få personlig vejledning.

 

*Kilde: Philips Automotive

Tags: Lys
Del på:
Populære blog artikler
Populære tags