Stenslag - hvad siger loven?

marts 21, 2017
Del på:

Det er altid super ærgerligt at få et stenslag – men det er ikke sikkert, at din forrude skal kasseres. Det afhænger helt og aldeles af, hvor den irriterende sten har forsøgt at komme indenfor.

Forårsolen varmer og giver masser af ny energi. Den tørrer også på vejbanerne. Derfor kan sand og grus fra vinteren blive lidt mere levende og rulle rundt på kørebanen, inden det meste forsvinder ud i rabatten. Samtidig rykker vejvæsnet ud med grus og asfalt for at udbedre frosthuller, bortskyllede rabatter og andre vinterskader. Du skal derfor også være opmærksom på at køre med de korrekte dæk i vinterperioden.

Læs med her, hvorfor du også skal være opmærksom på at have skiftet til vinterdæk.

Stenslag er en del af dagligdagen derude i trafikken – men mange bilister er i tvivl om, hvor slemt et stenslag skal være, før det kræver reparation eller en udskiftning af forruden. Her får du en hurtig guide til, hvordan du selv kan stille diagnosen.


Placering i 3 felter

Det vigtige område er det, som vinduesviskerne holder fri for nedbør og snavs. Dette område inddeles derefter i tre områder:

Område A
– (fjernsigt feltet) er et 300 x 300 mm felt på forruden midt over ratnavet. Det er altså førerens direkte udsyn fremad, det drejer sig om. Bilen kan ikke synes, hvis der er: Stenslag eller revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 3 mm. Eller hvis der er flere mindre skader, ridser eller mattering/sandblæsning, der bevirker, at genstande, der ses gennem ruden, fremtræder forvrængende eller utydelige.

 

Område B
- et bånd på tværs af forruden med samme højde som område A og på begge sider af område A. Dette område afgrænses af forrudens midte. Bilen kan ikke synes, hvis der er: Stenslag, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 10 mm, og revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 50 mm.

 

Område C
– ligger i fortsættelse i båndet på tværs af forruden, men nu i passagersiden. Altså fra midten og mod højre. Bilen kan ikke synes, hvis der er: Stenslag, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 30 mm, og revner, der ikke kan dækkes af en cirkel med en diameter på 150 mm.

 

Kilde: Trafikstyrelsen

Tags: StenslagLovgivning
Del på:
Populære blog artikler
Dækstørrelser - hvad betyder tallene?
Kend bilens advarselslamper
Har dæk en udløbsdato? Sådan tjekker du dækkets alder
Startkabler - sådan bruger du dem
Kølervæske er vigtig for din bils tilstand
Populære tags
DækFaktaTipsTjek selvSikkerhed