Er du klar til endnu en varm sommer?

maj 07, 2019
Del på:

Et klimaanlæg kan miste op til 10% af bilens kølemiddel i løbet af et år – og dermed forøges risikoen for bekostelige skader på anlægget.

Forårets komme er en god anledning til at få tjekket bilens aircondition, eventuelt sammen med overgangen til sommerdæk. Det er statistisk set usandsynligt, at sidste års hedebølge gentages i år, men alligevel er det vigtigt at holde bilens aircondition toptrimmet. Det handler ikke blot om komfort, bedre sikkerhed og et sundt indeklima, men faktisk også om økonomi.

Inde i anlægget flyder et kølemiddel, som skal suppleres. Selv med et nyt airconditionanlæg siver op til 10% af kølemidlet ud årligt. Det er helt normalt, men det medfører forringet køleeffekt – og da der sammen med kølemidlet flyder en olie med, som smører pakninger, kompressor og andre vitale dele, er der en risiko for udtørring af disse. Det forøger risikoen for skader og deraf følgende reparationsomkostninger.

Der er altså rigtig god økonomi i at få tjekket din bil før sommersæsonen og ferietiden.

Service hvert andet år

Som en tommelfingerregel siger vi, at bilens airconditionanlæg skal tjekkes én gang årligt og serviceres hvert andet år. Ved service bliver din bils klima-/ airconditionanlæg suget tomt og tørret via vakuum. Derefter bliver der lavet en sugetest, og der bliver påfyldt kølemiddel, som – afhængig af bilmodel og alder – skal være af typen R134A eller R1234yf.

4 fordele ved et toptrimmet aircondition-/klimaanlæg

1. Mindsket risiko for nedslidning giver forlænget levetid på anlægget
2. Fuld udnyttelse af anlægget giver mindre brændstofforbrug
3. Nyt pollenfilter giver bedre indeklima (sundhedsgevinst)
4. Bedre kørekomfort og dermed øget sikkerhedDer er forskel på kølemidler

Der findes to typer kølemidler til personbiler. R134A var engang dominerende, men er ved at blive udfaset til fordel for et produkt, som har en mindre effekt på den globale opvarmning. Det nye kølemiddel hedder R1234yf og blev af flere bilproducenter introduceret til nye bilmodeller i 2011. R134A bliver stadig brugt i ældre biler, men er forbudt i biler fremstillet fra 2017.

Din lokale AutoMester servicerer airconditionanlæg på alle bilmærker. Kig forbi og bliv klar til sommer.

Tags: AirconditionServiceTips
Del på:
Populære blog artikler
Dækstørrelser - hvad betyder tallene?
Kend bilens advarselslamper
Har dæk en udløbsdato? Sådan tjekker du dækkets alder
Kølervæske er vigtig for din bils tilstand
Startkabler - sådan bruger du dem
Populære tags
DækFaktaTipsTjek selvSikkerhed